Bakalar s krumpirom
Sastojci:
- bakalar, 900 g (fileta)
- limun
- lovorov list
- papar, 1/2 žličice u zrnu
- krumpir, 1.5 g bijelog
- češnjak, 5 režnjeva
- bijelo vino, 120 ml
- peršin, 1 žlica sjeckani
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
- sol i papar
Priprema:
- U lonac s vodom staviti filete bakalara, posoliti, uliti limunov sok, dodati lovorov list, papar u zrnu, maslinovo ulje i sve zajedno kuhati 10-ak minuta.
- Za to vrijeme oguliti krumpire, narezati ih na ploške debljine jednog centimetra, isprati pod mlazom hladne vode i staviti u zdjelu s hladnom vodom da ne potamne.
- Zatim filete ribe izvaditi na stranu, a u vodu od kuhanja dodati narezan krumpir, začiniti solju i kuhati 10-ak minuta.
- U zasebnom loncu ugrijati maslinovo ulje, dodati protisnuti češnjak i čim zamiriše na njega složiti red kuhanog krumpira, red oslića, posipati svježe sjeckanim peršinom, začiniti solju i paprom, te na isti način dalje slagati.
- Zadnji red pokapati maslinovim uljem, uliti bijelo vino, vodu od kuhanja i sve zajedno na laganoj vatri kuhati još 10-ak minuta.