Rižoto od liganja
Sastojci za rižoto od liganja:
- 350 g riže (carnaroli ili arborio)
 - 500 g očišćenih liganja
 - 300 g konzervirane sjeckane rajčice
 - 100 ml bijelog vina
 - 2 režnja češnjaka
 - 1 vezica svježeg peršina
 - 1 l povrtnog temeljca
 - 30 g maslaca
 - maslinovo ulje
 - sol
 
Priprema rižota od liganja:
- Najprije očistite lignje: odstranite glavu s utrobom i izvadite središnju hrskavicu pa lignje operite i ostavite ih u cjedilu da se ocijede. Ogulite kožu, odstranite oči i zube. Odrežite krakove s glave i odrežite krila s tijela. Lignje narežite na kolutiće, a krila na trakice.
 - Zagrijte širu, dublju tavu pa dodajte maslinovo ulje. Ubacite češnjak prerezan popola pa čim zamiriše, dodajte rižu te je tostirajte minutu-dvije na jačoj vatri.
 - Dodajte vino, nakon 2 minute dodajte narezane lignje zajedno s krakovima i pirjajte sve zajedno nekoliko minuta. Potom dodajte sjeckanu konzerviranu rajčicu i polovicu sjeckanog lišća peršina te nastavite pirjati. Kad se tekućina malo reducira, zalijte dijelom vrućeg temeljca i posolite prema ukusu.
 - Nastavite kuhati uz stalno dodavanje vrućeg temeljca sve dok riža ne bude kuhana (riži treba između 14 i 18 minuta, ovisno o tipu koji koristite).
 - Na samom kraju umiješajte na kockice narezan maslac, pospite ostatkom sjeckanog peršina i odmah poslužite.