Sastojci za rižoto od liganja:

  • 350 g riže (carnaroli ili arborio)
  • 500 g očišćenih liganja
  • 300 g konzervirane sjeckane rajčice
  • 100 ml bijelog vina
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 vezica svježeg peršina
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 30 g maslaca
  • maslinovo ulje
  • sol

Priprema rižota od liganja:

  1. Najprije očistite lignje: odstranite glavu s utrobom i izvadite središnju hrskavicu pa lignje operite i ostavite ih u cjedilu da se ocijede. Ogulite kožu, odstranite oči i zube. Odrežite krakove s glave i odrežite krila s tijela. Lignje narežite na kolutiće, a krila na trakice.
  2. Zagrijte širu, dublju tavu pa dodajte maslinovo ulje. Ubacite češnjak prerezan popola pa čim zamiriše, dodajte rižu te je tostirajte minutu-dvije na jačoj vatri.
  3. Dodajte vino, nakon 2 minute dodajte narezane lignje zajedno s krakovima i pirjajte sve zajedno nekoliko minuta. Potom dodajte sjeckanu konzerviranu rajčicu i polovicu sjeckanog lišća peršina te nastavite pirjati. Kad se tekućina malo reducira, zalijte dijelom vrućeg temeljca i posolite prema ukusu.
  4. Nastavite kuhati uz stalno dodavanje vrućeg temeljca sve dok riža ne bude kuhana (riži treba između 14 i 18 minuta, ovisno o tipu koji koristite).
  5. Na samom kraju umiješajte na kockice narezan maslac, pospite ostatkom sjeckanog peršina i odmah poslužite.