Rižoto od sipe
Sastojci:
- 800 g sipe
- 1 veća glavica crvenog luka
- 3 režnja češnjaka
- stručak svježeg peršina
- 1 dl suhog bijelog vina
- 2 dl ribljeg temeljca ili vode za podlijevanje
- 300 g riže za rižota
- 1 ½ dl maslinova ulja
- 250 g pirea od rajčice
- žličica šećera
- sol
- papar
- žlica naribanog parmezan
Priprema:
- Sipu operite i pažljivo očistite. Odstranite joj vrećicu sa crnilom pa je pažljivo odložite u posudu sa strane. Sipu izrežite na komadiće.
- Na maslinovu ulju popržite crveni luk dok ne požuti. Dodati mu usitnjeni češnjak i peršin pa sve lagano promiješajte. Dodajte narezanu sipu pa pržiti sve skupa uz stalno miješanje dok sipa lagano ne omekša.
- Dodajte vino, sve promiješati pa dodati sol, papar, žličicu šećera i koncentrat rajčice. Podlijevajte ribljim temeljcem ili vodom i pržiti dalje.
- Rižu stavite kuhati do pola u kipuću i posoljenu vodu u koju možete dodati malo maslinova ulja i dva režnja češnjaka (imati će bolji okus). Nakon što se do pola skuhala, ocjedite je pa dodajte sipama. Dodajte i crnilo pa sve lagano promiješajte.
- Sve skupa kuhajte na laganoj vatri podlijevajući temeljcem dok se riža ne skuha. Pazite jer ne smije biti prekuhana i pri završetku kuhanja rižoto mora imati dosta tekućine. Ostavite ga poklopljenog 5 minuta pa ga poslužite toplo posuto naribanim parmezanom i sitno nasjeckanim peršinom.