Sastojci:

  • 800 g sipe
  • 1 veća glavica crvenog luka
  • 3 režnja češnjaka
  • stručak svježeg peršina
  • 1 dl suhog bijelog vina
  • 2 dl ribljeg temeljca ili vode za podlijevanje
  • 300 g riže za rižota
  • 1 ½ dl maslinova ulja
  • 250 g pirea od rajčice
  • žličica šećera
  • sol
  • papar
  • žlica naribanog parmezan

Priprema:

  1. Sipu operite i pažljivo očistite. Odstranite joj vrećicu sa crnilom pa je pažljivo odložite u posudu sa strane. Sipu izrežite na komadiće.
  2. Na maslinovu ulju popržite crveni luk dok ne požuti. Dodati mu usitnjeni češnjak i peršin pa sve lagano promiješajte. Dodajte narezanu sipu pa pržiti sve skupa uz stalno miješanje dok sipa lagano ne omekša.
  3. Dodajte vino, sve promiješati pa dodati sol, papar, žličicu šećera i koncentrat rajčice. Podlijevajte ribljim temeljcem ili vodom i pržiti dalje.
  4. Rižu stavite kuhati do pola u kipuću i posoljenu vodu u koju možete dodati malo maslinova ulja i dva režnja češnjaka (imati će bolji okus). Nakon što se do pola skuhala, ocjedite je pa dodajte sipama. Dodajte i crnilo pa sve lagano promiješajte.
  5. Sve skupa kuhajte na laganoj vatri podlijevajući temeljcem dok se riža ne skuha. Pazite jer ne smije biti prekuhana i pri završetku kuhanja rižoto mora imati dosta tekućine. Ostavite ga poklopljenog 5 minuta pa ga poslužite toplo posuto naribanim parmezanom i sitno nasjeckanim peršinom.